Kesselyák Gergely, karmester

Budapesten született, 1971-ben, 1989-ben érettségizett a Budapesti Piarista Gimnáziumban. 1995-ben szerzett karmesteri diplomát
a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Lukács Ervin növendékeként. Az egyetemi évek alatt kétszer is részt vett Jurij Szimonov mesterkurzusain. Pármában, az Arturo Toscanini versenyen (1994) és Budapesten, Az MTV Nemzetközi Karmesterversenyen (1995) is 3. helyezett díjjal tüntették ki.
1993-tól rendszeresen vezényli Magyarország vezető szimfonikus zenekarait: a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, Matáv Szimfonikus Zenekart és a MÁV Szimfonikus Zenekart.
1995 és 1997 között a Magyar Rádió Ifjúsági Zenekarának vezetője, 1997-től: a Miskolci Nemzeti Színház operatagozatának alapítója és zeneigazgatója,
2001-től: a "Bartók +" Nemzetközi Operafesztivál alapító zeneigazgatója.
1997-től: a Magyar Állami Operaház vendégkarmestere, 2001-től karmestere.
2004-től Budafest Nyári Nemzetközi Opera és Balett Fesztivál művészeti igazgatója, 2005-től 2012-ig a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója.
2005-től 2006-ig a Magyar Állami Operaház Főzeneigazgatója.
1993 óta tizenegy hazai zenés színházban (Magyar Állami Operaház, Budapesti Operettszínház, Szegedi Nemzeti Színház,
Miskolci Nemzeti Színház, Debreceni Csokonai Színház, Szolnoki Szigligeti Színház, Kecskeméti Katona József Színház,
Kaposvári Csiki Gergely Színház, Veszprémi Petőfi Színház, Győri Nemzeti Színház, Pécsi Nemzeti Színház)
és a Kolozsvári Magyar Operában több,mint 100 produkciót vezényelt.
2011 óta újra a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója. 2013-ban megalapította a Bartók Plusz Operaíró Versenyt.
2016-tól a Magyar Állami Operaház első karmestere.
Számos külföldi országban (Ukrajna, Románia, Szlovákia, Cseh Köztársaság, Horvátország, Szerbia, Németország, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Egyiptom, Japán, Chile, Peru, Omán, Kína) vendégszerepelt.
1999 óta rendezéssel is foglalkozik; színpadra állította Giuseppe Verdi: Rigoletto és Nabucco; Gaetano Donizetti: Szerelmi bájital,
Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára,
Giacomo Puccini: Turandot és Tosca című operáit. Az Ő általa rendezett Don Giovannit 8 évig játszotta a Magyar Állami Operaház.
Két évig nagy sikerrel játszották a Szegedi Szabadtéri Játékokon Verdi Nabuccóját, melyet később további két színházban is színre vitt.
2005-ben Liszt díjat, majd 2012-ben Érdemes művész kitüntetést kapott.

Szakmai életrajz PDF letöltése